Değerli Velilerimiz; Öğrencilerimizin çevreye duyarlı bireyler olarak yetişmesini sağlamak, atık yağların daha fazla suyumuzu ve toprağımızı kirletmesini önlemek, denizi pırıl pırıl bir Bademli 'yi gelecek kuşaklara bırakmak amacıyla yıl boyunca ATIK YAĞ TOPLAMA KAMPANYASI düzenleyeceğiz. En çok yağ toplayan sınıfımızı ve öğrencilerimizi ödüllendireceğiz. Sizlerden bu anlamlı kampanyamıza destek olmanızı bekliyoruz.
***Aşağıdaki yazıyı okumanızı ve 3 Ekim 'den itibaren atık yağlarınızı okula göndermenizi rica ediyoruz.
**Bitkisel atık yağ nedir? **Çevreye nasıl zarar veriyor?
Türkiye'de her yıl yaklaşık 1,7 milyon ton bitkisel yağ tüketiliyor. Bunun yaklaşık 350.000 tonu bitkisel yağ atığı olarak tüketilemez hale gelir. Su ve toprağa karışması halinde çevreye ciddi zarar veren bitkisel atık yağlar, evsel atık su kirliliğinin de % 25'ini oluşturuyor.
1) Bitkisel atık yağ nedir?
Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında, bitkisel ham yağ rafine sanayinden çıkan soap-stock, tank dibi tortu ve yağlı topraklar, kullanılmış kızartmalık yağlar, çeşitli tesislerin yağ tutucularından çıkan yağlar ve kullanım süresi geçmiş olan bitkisel yağlar, bitkisel atık yağ olarak tanımlanmaktadır.
Türkiye'de her yıl yaklaşık 1,7 milyon ton bitkisel yağ tüketilmektedir. Yağ rafinasyon prosesi sonucu ve elde edilen yağın tüketimi sonucu yaklaşık 350 bin ton bitkisel atık yağ oluştuğu tahmin edilmektedir.
2) Bitkisel atık yağlar su ve toprağa nasıl karışıyor?
Her 100 kişiden 90'ı kullanılmış atık yağları lavaboya dökerek temizliyor. Lavaboda dökülen yağlar atık sularla birlikte kanalizasyonlara, göllere ve denizlere karışıyor. Yağlar çöpe döküldüklerinde ise çöplük alanlarda önce toprağa daha sonra kullanılabilir yer altı sularına karışıyor.
3) Atık yağlar çevreye nasıl zarar veriyor?
Atık yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir. Çevreyi kirletmekte ve bulunduğu ortamda yaşayan canlılara zarar vermektedir. Yeraltı sularını kirletmekte, sualtı canlı varlıklarını etkilemekte, kanalizasyon sistemlerinde ve atık su arıtma tesislerinde tıkanıklıklara ve kirlilik yükünün artmasına neden olarak işletim ve bakım maliyetini arttırmakta, toprağa döküldüğünde kirlenmelere neden olmaktadır.
1 lt atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebiliyor. Yapılan araştırmalarda atık su kirliliğinin % 25'ini kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağların oluşturduğu bulunmuştur. Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar, denizlere, göllere ve akarsulara ulaştığında suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalması sonucu; başta balıklar olmak üzere ortamdaki diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açmaktadır. Ayrıca atık bitkisel yağlar özgül ağırlıkları nedeniyle su yüzeyini bir film tabakası gibi kaplamakta ve oksijen transferini önleyerek su altı canlı varlığını yok etmektedir. Atık yağlar denizanası oluşumunu da hızlandırır.
Adres:
Bademli Mh. 11. Sk. No 28/2 Dikili/İZMİR
Telefon
(232) 677 81 98